فهرست مطالب

پژوهش نامه اسلامی زنان و خانواده
سال نهم شماره 23 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/07
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمد ثناگویی زاده* صفحات 9-34

    پژوهش حاضر با هدف تدوین برنامه غنی سازی صمیمیت زناشویی با رویکرد اسلامی و اثربخشی آن بر دو متغیر صمیمیت و رضامندی زناشویی به روش نیمه آزمایشی و طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه انجام شد. جامعه آماری شامل زوجین شهر اصفهان بودند که تعداد 32 زوج با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های پژوهش گمارده شدند. گروه آزمایش هشت جلسه تحت مداخله آموزشی غنی سازی صمیمیت زناشویی با رویکرد اسلامی قرار گرفت. اطلاعات با استفاده از مقیاس صمیمیت زناشویی و رضایت زناشویی قبل و بعد از مداخله جمع آوری شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره و آزمون تعقیبی بن فرونی تحلیل شد. نتایج نشان دهنده تاثیر معنادار برنامه اسلامی غنی سازی صمیمیت زناشویی بر متغیرهای پژوهش بود. براین اساس، مشاوران خانواده و زوج درمانگران می توانند از این برنامه در ارتقاء و غنی سازی صمیمیت زناشویی استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: غنی سازی صمیمیت زناشویی، رضامندی زناشویی، مداخله غنی سازی صمیمت زناشویی، زوج درمانی
  • سید نجف هاشمی باباحیدری، رضا احمدی*، طیبه شریفی، احمد غضنفری صفحات 35-59

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی سطوح مختلف آموزش برنامه غنی سازی زندگی زناشویی مبتنی بر آموزه های روان شناختی اسلامی بر کیفیت زندگی زناشویی به روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری انجام شد.جامعه آماری شامل کلیه والدین دانش آموزان دختر متوسطه اول شهر فارسان در سال 1398 بود که 120 نفر از ایشان به روش هدفمند انتخاب و در چهار گروه 30 نفره (سه گروه آزمایش و یک گروه گواه) گمارده شدند. گروه های آزمایش تحت مداخله آموزش سطوح مختلف برنامه غنی سازی زندگی زناشویی مبتنی بر آموزه های روان شناختی اسلامی (در سه سطح کوتاه مدت، میان مدت و درازمدت) قرار گرفتند. اطلاعات پژوهش با استفاده از پرسش نامه کیفیت زندگی زناشویی قبل و بعد از مداخله و سه ماه بعد (در مرحله پیگیری) از گروه های آزمایش و گواه جمع آوری و داده های به دست آمده با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد که بین کیفیت زندگی زناشویی گروه های آزمایشی با یکدیگر و گروه گواه تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین برنامه مداخله میان مدت در مقایسه با دو مداخله دیگر اثربخشی بیشتری داشت. ماندگاری برنامه مداخله در مرحله پیگیری نیز پابرجا بود و در این مرحله نیز اثربخشی برنامه میان مدت همچنان بالاتر از دیگر مداخله ها بود. براین اساس، می توان گفت که سطوح مختلف آموزش برنامه مذکور، به ویژه سطح میان مدت، مداخله ای موثر در بهبود کیفیت زندگی زناشویی زوجین است.

    کلیدواژگان: آموزه های روان شناختی اسلامی، برنامه سازی زندگی زناشویی، زوجین، کیفیت زندگی زناشویی
  • مریم برهانی کاخکی، محمد نریمانی*، توکل موسی زاده صفحات 61-82

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی زوج درمانی شناختی-رفتاری و آموزش مهارت های زندگی در افزایش رضایت زناشویی زوجین متقاضی طلاق سازش نیافته به روش نیمه آزمایشی  با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل زوجین مراجعه کننده به دادگاه خانواده کرج در سال 1397 بود که تعداد 45 زوج سازش نیافته به روش هدفمند برای ورود به پژوهش انتخاب و در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند. یک گروه آزمایش برنامه زوج درمانی شناختی- رفتاری و گروه دیگر آموزش مهارت های زندگی را دریافت نمودند. اطلاعات پژوهش قبل و بعد از ارایه مداخله با استفاده از پرسش نامه دموگرافیک و پرسش نامه رضایت زناشویی (فرم کوتاه انریچ) از هر سه گروه جمع آوری و داده ها با تحلیل کوواریانس تحلیل شد. برای دستیابی به روش موثر در مداخلات پیش از طلاق و ارایه تبیینی اسلامی از رویکردهای درمانی به کار رفته، نتایج حاصله با توجه به تعالیم اسلامی تحلیل شد.نتایج نشان دهنده تاثیر معنا دار زوج درمانی شناختی- رفتاری (7/83 %) و آموزش  مهارت های زندگی (6/78%) بر افزایش رضایت زناشویی زوجین  بود (05/0>P).

    کلیدواژگان: زوج درمانی شناختی- رفتاری، مهارت های زندگی، رضایت زناشویی، متقاضیان طلاق، زوجین سازش نیافته
  • سید عباس ساطوریان*، محمدرضا احمدی، حمید رفیعی هنر، کارینه طهماسیان صفحات 83-108

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی مولفه های والدگری دوره نوجوانی بر اساس منابع اسلامی به روش ترکیبی انجام شد. در بخش کیفی پژوهش نخست، با استفاده از روش داده بنیاد و براساس واحد تحلیل معنایی، منابع اسلامی مورد بررسی قرار گرفت و از میان بیش از 500 گزاره اسلامی، باتوجه به اصل اشباع 166 گزاره انتخاب شد که با تحلیل گزاره ها، 194 کد باز، 88 کد محوری و 18 کدانتخابی به دست آمد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که مولفه های والدگری اسلامی اکتشاف شده عبارتنداز: پذیرش و اعمال مسئولیت والد در برابر فرزند، مراقبت و هدایت گری، تدریجی بودن والدگری، درک توان نوجوان، توجه و تامین سلامت جسمی و نیازهای مالی، کمک به کامل شدن هویت (در ابعاد دینی، اخلاقی، اجتماعی، شغلی و جنسی، رابطه عاطفی، عدالت، واگذاری مسئولیت ها به نوجوان)، تقویت و تنبیه گری، تکریم و احترام، الگودهی و بیان مستدل. در بخش کمی پژوهش میزان مطابقت کدهای محوری با کدهای باز و گزاره ها، همچنین میزان مطابقت کدهای انتخابی با کدهای محوری و گزاره ها توسط 9 متخصص مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: والدگری، دوره نوجوانی، منابع اسلامی، روان شناسی اسلامی، روش داده بنیاد
  • محمدعلی راغبی، سمیه آقایی نژاد، داود خدابنده* صفحات 109-132

    حقوق بین الملل بشردوستانه به عنوان عامل حقوقی منع کننده و تحدید کننده طرفین مخاصمات بین المللی-فارغ از مشروعیت توسل به زور- سعی در کاهش آثار پسینی مخاصمات دارد. دراین میان، خانواده، فارغ از رتبه بندی اهمیت حفظ آن بر سایر موضوعات مورد حمایت در حقوق بشردوستانه و نیز اصالت یا اعتبار آن، می تواند موضوع حقوق بشردوستانه قرار گیرد. پژوهش حاضر با هدف امکان سنجی توجه به خانواده در خلال مخاصمات مسلحانه و نیز استقرای حقوق حمایت از خانواده در مخاصمات، به شیوه توصیفی- تحلیلی انجام شد. بدین منظور اطلاعات پژوهش از منابع مکتوب در حوزه حقوق جمع آوری گردید. بررسی ها نشان داد که خانواده به مثابه یک کل مستقل، موضوع حمایت مجامع بین المللی و اقدامات هنجارگذار و رویه ای آنها نیست، ولی در برخی اسناد بین المللی موجود، می توان اقتضایاتی اندک، ولی مهم در حمایت از خانواده (بماهو خانواده) در خلال مخاصمات مسلحانه یافت؛ درحالی که در اسلام نظریه حقوق بشردوستانه ناظر بر خانواده مطرح است. همچنین نتایج نشان داد که حق های بشردوستانه ای ناظر به خانواده قابل طرح است که برخی از آنها موجب محدودیت و منع مخاصمات مسلحانه می شود، مثل حق بر یاخته. برخی از این حقوق نیز ماهیتی جبرانی دارند، مثل دسترسی به اجساد و یا حق دانستن حقیقت.

    کلیدواژگان: حق، حقوق بین الملل بشردوستانه، خانواده، مخاصمات مسلحانه، اسلام
  • فاطمه زهرا ابراهیمی*، مریم الشادات محقق داماد، کبری پورعبدالله صفحات 133-155

    اختلال جنسی با خروج روابط جنسی زوجین از مدار طبیعی خود سبب ایجاد آثار سوء بر حقوق متقابل زوجین از جمله حقوق جنسی زوجین می شود. اولین قدم در برخورد با اختلال جنسی اقدام به درمان است، اما ممکن است بیمار به دلایل مختلفی از اقدام به ‏درمان استنکاف نماید. پژوهش حاضر با هدف بررسی مبانی فقهی و حقوقی الزام زوجین مبتلا به اختلالات جنسی در کتب فقهی و حقوقی  به روش اسنادی- کتابخانه ‏ای انجام شد. نتایج نشان داد که در آراء فقها، مقنن و حقوقدانان، الزام به درمان بیمار توسط همسر به طور صریح بیان نشده است، اما با استفاده از ظرفیت‏ های فقهی و قانونی مثل مقدمه واجب، اصل وجوب نهی از منکر و مواد 1103، 1104 و 1119 قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران می توان چنین الزامی را شرعی و قانونی دانست. براین اساس، باتوجه به نقش الزام به درمان در تامین حقوق زوجین و نقش حاکم در اجرای نهی از منکر، مناسب است قانونگذار ضمن شناسایی مصادیق دقیق اختلالات جنسی در قوانین، به «الزام به درمان» آن به‏ نحومستقل، چهره قانونی بخشد.

    کلیدواژگان: انواع اختلالات جنسی، درمان اختلال جنسی، الزام قانونی به درمان، حسن معاشرت، تشیید مبانی خانواده
  • علی سیفی عارف، حسین علوی مهر* صفحات 157-179

    در اسلام، طلاق از حقوق مرد به شمار می رود و مرد مجاز است دو بار همسر خود را طلاق داده و رجوع نماید و در صورت وقوع طلاق سوم، رجوع جایز نیست. پژوهش حاضر با هدف بررسی این پرسش که آیا سه طلاق باید در سه مجلس جداگانه و طبق شرایطی باشد یا می تواند در یک مجلس نیز واقع شود، انجام شد. اطلاعات پژوهش با بررسی منابع مکتوب روایی و فقهی- تاریخیجمع آوری به شیوه توصیفی- تحلیلی بررسی شد. نتایج نشان داد که آیات و روایات، دلالت بر تفرق طلاق ها دارند، اما در اغلب مذاهب اهل سنت، سه طلاق در یک مجلس نیز محقق می شود. همچنین یافته ها نشان داد که «مره» در «الطلاق مرتان» دلالت بر مرتبه جدا دارد. روایات فقهی، حتی روایات بیان شده در منابع اهل سنت، سه طلاق در سه مجلس مجزا را تایید می کند و از نظر تاریخی نیز حکم جواز سه طلاقه در یک مجلس، در زمان خلافت خلیفه دوم صادر شده است؛ درحالی که روایات فقهی، مدلول آیه و نیز فقه شیعه و روایات معصومین (ع)، سه طلاق در یک مجلس را مردود می دانند.

    کلیدواژگان: طلاق، سه طلاق در یک مجلس، تاریخچه سه طلاقه، روایات سه طلاقه، تعداد طلاق
  • طاهره سترگ*، محمدعلی مهدوی راد، مجید دهقان صفحات 181-205

    پژوهش حاضر با هدف بازنمایی آداب همسری در قرآن کریم با تاکید بر سیر نزول آیات، به روش توصیفی- تحلیلی انجام شد. بدین ترتیب با استنباط مسایل حقوقی و اخلاقی در همسرداری و توجه به میزان تکرار و سیر ترتیب آنها در آیات مکی و مدنی ساختاری نو شناسایی شد. استنباط این ساختار با اتکا بر سیاق آیات و روایاتی که در مقام تفسیر آیات اند، انجام شد. نتایج بررسی ها نشان داد که سوره های قرآن دارای پیوستگی های ساختاری و ادبی شامل حسن آغاز، سجع، تشبیه، تصویرپردازی های ادبی، لحن و ریتم مشترک است. بررسی ساختاری و محتوایی آیات نشان داد که سوره های مکی از نظر آداب همسری دارای پیوستگی های محتوایی شامل طرح زوجیت و ارزشگذاری آن، نعمت شمردن همسران برای هم و تاکید بر رعایت تقوای الهی نزد همسران است و سوره های مدنی دارای آیاتی مشابه مربوط به زنان و آداب همسری است که شامل رعایت حقوق مادی زن مثل مالکیت مهر و ارث، دادن هدیه در مواقع خاص از جمله هنگام طلاق، مراعات حال زن در جایگاه همسر، تسهیل در مسایل همسر و حمایت از وی می باشد.

    کلیدواژگان: آداب همسری در قرآن، پیوستگی شبکه ای، سیر نزول قرآن، آیات مکی، آیات مدنی
  • اسمعیل سخا، امیرتیمور رفیعی*، کیوان لولوئی، سید حسن قریشی کرین صفحات 207-230

    پژوهش حاضر با هدف بررسی و تحلیل نقش سیاسی حضرت خدیجه (س) در گسترش اسلام  انجام شد. بدین منظور کلیه منابع تاریخی مربوطه مطالعه و به شیوه توصیفی- تحلیل بررسی شد. با توجه به اینکه در عصر جاهلیت و در صدر اسلام، در جامعه عربستان کلمه سیاست ملموس نبوده است، نقش سیاسی حضرت خدیجه (س) در پژوهش حاضر با توجه به نوع فعالیت های ایشان و بازتاب ها و نتایج آن فعالیت ها برای پیامبر اسلام (ص) و پیشرفت اهداف ایشان، بررسی شد. نتایج نشان داد که اگرچه در عصر جاهلیت، قبیله یک واحد سیاسی تلقی می شد و متنفذان این واحد سیاسی سروران طبیعی قوم بودند، حضرت خدیجه (س) توانست با موقعیت سیاسی خود و ازدواج با حضرت محمد (ص) و بخشش تمام اموال خود به ایشان و اعلام توانمندی مالی حضرت محمد (ص) در میان عموم مردم و بزرگان مکه وی را از جایگاه سیاسی بسیار مهمی برخوردار نماید و با توجه به همین جایگاه بسیاری از اهداف رسالت خود را به سرانجام رساند.

    کلیدواژگان: نقش سیاسی، حضرت خدیجه(س)، گسترش اسلام، صدر اسلام